2017
THE MAKING OF


2016

THE MAKING OF

inspiratieboekje

2016
MATCH


2016

Het thema MATCH verwijst naar samenwerking en partnerschappen. We roepen op om de handen in elkaar te slaan. Vind je match, spreek anderen aan, bundel de krachten, de energie, de inspiratie en jullie netwerk. MATCH wil dat organisaties, kunstenaars, buren, sectoren, generaties… elkaar vinden. Kunstenaarscollectieven, duo’s, blinddates, over de grenzen heen,… het kan allemaal onder MATCH.

inspiratieboekje

2015
De kleine artiest


2015

Met het thema ‘De kleine artiest’ verwijzen we letterlijk naar de ‘kleine’ artiesten onder ons: de kinderen. Omdat kinderen échte kunstenaars zijn. En omdat ze recht hebben op kunst. Want hoe vroeger kinderen met kunst in aanraking komen, hoe beter. Het gaat over kunstenaars die geïnspireerd door kinderen kunst maken, over de drang naar hun vlotheid, hun ongeremde inspiratie, het teruggrijpen naar de kindertijd.

Met ‘De kleine artiest’ vatten we ook jongeren. Onze jeugd bruist van talent! In dit inspiratieboekje geven we je dan ook graag tips om jongeren bij je WAK te betrekken.

Maar ‘De kleine artiest’, dat is ook de kleine man in de straat, onontdekt talent, jong of oud, groot en klein. De kleine artiest gaat over experimenteren, proberen, plezier beleven aan kunst, elkaar inspireren en van elkaar leren. Het gaat over stimulerende plekken en mooie projecten. Over elkaar leren kennen en elkaar au sérieux nemen.

inspiratieboekje

2014
DE GROOTE KUNST


2014

Met het thema ‘De Groote Kunst’ verwijzen we naar de Eerste Wereldoorlog, een conflict dat op vele vlakken anders was dan alle voorgaande. De duur, het aantal slachtoffers, de manier van oorlogsvoering en de globale impact waren ongezien. De oorlog had ook een enorme invloed op de industrialisering, de soci- ale verhoudingen, de voeding en de landbouw, en de medische wetenschap. De Eerste Wereldoorlog wordt dus niet voor niks de ‘Groote Oorlog’ genoemd. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Groote Oorlog begon.

In dit inspiratieboekje werpen we een blik op de invloed van deze oorlog op de kunstenaars van destijds en — bij uitbreiding — de invloed van oorlog en conflict in het algemeen op de kunstenaars van vandaag. Kan oorlog inspireren? Helpt kunst verwerken? En wat is ‘grote kunst’? Kunst met een grote K of letterlijk ’grote’ kunst? Wat maakt kunst ‘groots’?

inspiratieboekje

2013
NATUURTALENT


2013

Met als thema ‘Natuurtalent’ gaan we met de 18de Week van de Amateurkunsten voor een groene editie. Kunst in, met en door de natuur, precies dat willen we naar boven halen tijdens de WAK. Niet zelden staat de puurheid, frisheid of grootsheid van de natuur centraal in het werk van grote kunstenaars, denk maar aan Van Gogh, Monet, Vivaldi, Rousseau,... Ook jij kan je laten inspireren door de natuur. Ze ligt immers volledig binnen handbereik.

Diezelfde handen hebben een sterke impact op de natuur. Wat die impact precies is en wat we kunnen teruggeven aan de natuur, ook daarover willen we nadenken tijdens de WAK, om dan over te gaan tot doen.

inspiratieboekje

2012
HOMEMADE


2012

2011
* (Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk)


2011

2010
GOESTING


2010

2009
van harte


2009

2008
vreemdgaan toegestaan


2008

2007
FERME KUNST


2007

WAK, DE EERSTE JAREN...

In 1996 stelde het muziekverbond van Antwerpen aan het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten (VCA) voor om een dag van de muziek in heel Vlaanderen te organiseren. Na heel wat denkwerk en een bevraging bij de andere landelijke amateurkunstenorganisaties groeide het idee om alle kunstdisciplines te betrekken en een initiatief in leven te roepen dat niet één dag maar een dikke week zou duren. Hiermee was de Week van de Amateurkunsten (WAK) geboren.

Sindsdien bouwde de WAK aan een rijke traditie. Kunstenaars, groepen en verenigingen werden uitgenodigd om met een kunstzinnige activiteit, workshop of evenement naar buiten te treden. Alles kon en alles mocht: een toneelopvoering, dansrecital, musical, kooroptreden, tentoonstelling, festival, kunstenaarsroute, concert, culturele happening,... Door de nationale en lokale promotiecampagne die er gevoerd werd en het overdonderende aantal initiatieven, kon Vlaanderen niet meer om de creativiteit en het talent heen. Het enthousiasme en engagement dat duizenden deelnemende kunstenaars gedurende deze tien dagen toonden werkte aanstekelijk. Prompt werden vooroordelen aan de kant geschoven, liepen zalen vol en begon de kunstkoorts ook bij de toeschouwers op te komen. Kortom de WAK bood aan alle kunstenaars de unieke gelegenheid hun productie, hun kwaliteiten en hun werking aan het grote publiek voor te stellen.

Vanaf 2000 werden de gemeentebesturen en andere gemeentelijke instanties (zoals cultuurdiensten, cultuurraden, cultuurcentra, academies, bibliotheken en jeugddiensten) door het VCA nauwer bij het initiatief betrokken. Het hoofddoel van de WAK werd naast het promotionele aspect verder uitgediept naar het stimuleren van lokale overheden en culturele instanties om een gunstig cultuurbeleid te voeren, waarin amateurkunsten een vaste plaats kregen.

In 2003 werden de gemeenten voor het eerst als vaste partner bij het initiatief betrokken, dit door lokaal een gemeentelijke coördinator voor de WAK te voorzien.

Herinner jij je onderstaande thema's nog?

  • 1996: De Week van de Amateurkunsten. De énige Week in Vlaanderen die zo leuk is dat ze tien dagen duurt.
  • 1998: Door kunst gedreven
  • 2000: Laat u aansteken door het virus van de creativiteit
  • 2001: Ze hebben het en … ze laten het zien
  • 2002: Proef ons assortiment!
  • 2003: Zin in een artistiek ei?
  • 2004: Kunst waar je op valt!
  • 2005: Een neus voor kunst?
  • 2006: Kunst met de grote A

centrum voor beeldexpressie creatief schrijven danspunt koor en stem kunstwerkt muziekmozaiek opendoek poppunt vlamo de academies